03.
Rujan, 2018.

Kako pripremiti sve za školu – od dobre torbe do uspješnog učenja

Polako se opraštamo od ljeta i s prvim jesenskim lišćem kreću školski dani ispunjeni brojnim zadaćama. Kako bi povratak u stvarnost i djeci i vama bio bezbolniji, pripremili smo vam nekoliko savjeta.

Školske torbe

Školarci nose preteške torbe

Teške su i kada stavimo knjige potrebne za jedan jedini dan. Iako nema medicinskih dokaza koji povezuju nošenje teške torbe s križoboljom, zna se da težina školske torbe ne bi trebala prelaziti 10% tjelesne težine djeteta. Dakle, to bi za školarce u nižim
razredima bilo svega 2-3 kilograma. Treba imati na umu da se tjelesna građa djece razlikuje. Posebnu pažnju zahtijevaju ona nježnije građe. Važno je i koliko dugo dijete hoda do škole s torbom na leđima.

Kako izabrati torbu za školu

Prvašići su stvarno mali i školske torbe su ogromne. Starija djeca su samostalnija i više vremena provode s torbom na leđima. Kako vrijeme odmiče one postaju sve teže. Zato kupovina torbe za školu mora imati važne kriterije – osim toga ima li na sebi sliku
omiljenog lika iz crtića. U dućanima možete naći ruksake i torbe svakakvih materijala, oblika i veličina. Kod odabira sve navedeno je važno, a skuplja torba ne jamči i bolju kvalitetu. Kako biste bili sigurni da uzimate ono najbolje za vaše dijete, obratite pozornost na:

1 Naramenice

Naramenice moraju biti dovoljno široke, barem 4 centimetara. Tanke naramenice mogu se urezati u kožu. Pazite da nisu preširoke jer bi mogle smetati cirkulaciji. Provjerite pritišću li pazušne jame vašeg djeteta. Naramenice moraju biti i prilagodljive tako da mogu pratiti djetetov rast. Savjetujemo da izbjegavate nošenje torbe samo na jednom ramenu.

2 Poleđina

Pazite da poleđina torbe nije pretanka, jer bi oštri predmeti mogli biti neugodni za djetetova leđa. Super je ako torba ima puno pretinaca, koji će omogućiti bolju raspodjelu opterećenja na kralježnicu. Dobro je kad torbe imaju slabinski jastučić da rasterete donji dio leđa.
Anatomska i dobro
spakirana torba
je prvi korak do
sretnog školarca.

3 Mačje oči

Jesen stvarno brzo leti, dani postaju sve kraći, a mrak brzo pada. Zato pazite da torba na sebi ima reflektirajuće svjetleće dijelove. Oni omogućavaju da vozači vide vaše dijete i reagiraju na vrijeme. Ti dijelovi mogu biti trake fluorescentne tkanine ili plastike koja reflektira svjetlost. Na kraju, uvijek pomaže ako je torba jarke i upadljive boje.

4 Materijal

Najbolje torbe sastavljene su od otpornog, ali laganog materijala. Što je prazna torba lakša, to će manje nepotrebnog tereta dijete imati na leđima. Torba mora biti dobro podstavljena, sa stabilnim dnom, a materijal naramenica obložen. Kako udžbenici ne bi promočili s prvim jesenskim kišama, provjerite je li materijal vodootporan.

Kako spakirati školsku torbu

Lijepo je vidjeti uredno i brižno spakiranu školsku torbu. Ali za djetetovu kralježnicu i držanje bitna je i pravilno složena torba. Zato pazite u kojem dijelu torbe pakira teže, a u kojem lakše stvari.

Torbu uvijek treba pakirati u visinu, a ne u širinu. Najteže knjige i bilježnice nemojte stavljati na dno ni na vrh torbe. Najveći teret je najbolje spakirati u pretinac najbliže leđima pri sredini torbe. Najlakše stvari stavite u prednje pretince. Tako ćete izbjeći

da torba “vuče“ djetetova leđa prema nazad. Pazite da knjige ne plešu po unutrašnjosti torbe jer bi to moglo otežati njeno nošenje.

Pripazite da torba nije teža od 10% djetetove težine. Vaše dijete će ionako imati puno obaveza i zadaća ove školske godine, a torba je teret koji mu vi možete olakšati.

Pravilno podizanje torbe

Dijete će vam možda baciti torbu na pod čim stigne doma ili na svoje mjesto u učionici. Nema veze koliko ste ju platili, to je ono što klinci rade. Birajte onu otporniju da traje što dulje. Kod teških torbi naučite djecu pravilnom podizanju,
pogotovo kad su manja djeca u pitanju. Ispravno je podizanje pregibanjem u koljenima. Saginjanje u leđima treba izbjegavati jer to opterećuje slabinski dio kralježnice. Pametno je čuvati kralježnicu od najranijih dana.

Kako pravilno nositi torbu

Namjestite naramenice tako da torba ne visi. Mora prianjati uz djetetova leđa. Ako primijetite da torba lupka po djetetovim leđima dok hoda, to znači da ju trebate još malo zategnuti. Istovremeno ne smije biti prestisnuta uz leđa, jer će dijete imati problema s kretanjem i cirkulacijom.

Torba bi trebala sjesti djetetu iznad struka. Vrh torbe trebao bi se nalaziti nekih 5 centimetara ispod razine

djetetovih ramena. Ako primijetite da se dijete neprirodno naginje tijekom nošenja, provjerite gdje je problem i prilagodite torbu.

Na kraju, bitno je da dijete nosi torbu na oba ramena. Istina, bit će teško uvjeriti tinejdžere koji misle da to nije fora, ali pokušajte im objasniti koliko je nošenje torbe na oba ramena bolje za njihova leđa.

Stol

Sjećate se onih starih klupa na fakultetima? Sve su imale blagi nagib. On je bio tu s razlogom, ne samo da muči studente jer im papiri i olovke stalno klize.

Tko je ikad čuo za kosi stol

Kad pišemo i čitamo za ravnim stolom, nakon nekog vremena potpuno smo “pogrbljeni”. Iskrivljujemo leđa, opterećujemo vrat, savijamo laktove. Kosi stolovi su potpuna suprotnost. Prije su ovakvi stolovi bili nedostižni.
Bili su skupi, specijalizirani za dizajnere i arhitekte kojima je nagib stola omogućavao veću preciznost i udobnost. Danas su dostupniji i možemo ih pronaći u običnim trgovinama namještaja.

Ne mogu nabaviti
kosi stol, što sad?

Ako imate već dobar, ali ravni stol kod kuće, možete i sami uz malo znanja napraviti svoj nagib. Ekran računala namjestite da je u razini očiju. Ako dijete koristi laptop ili tablet, nabavite jedan od brojnih podložaka i već je bolji kut gledanja u ekran računala.

Je li veličina
stola bitna?

Ovisi o tome za što ga dijete koristi. Hoće li na njemu tipkati po računalu? Voli li crtati na velikim formatima? Stolovi velikih radnih površina su korisni, ali treba paziti da nisu pretrpani. Kod premalih stolova dijete je stisnuto i potiče se neprirodni položaj ruku i leđa.

Dobra organizacija

Dobro je kada imaju sve nadohvat ruke. Ako je previše stvari na površini stola, pobrinite se da ih može pospremiti negdje blizu. Više ladica i pretinaca na stolu može pomoći da je sve uredno i
pri ruci. Police iznad ili kraj stola mogu poslužiti za odlaganje viška knjiga kako bi oslobodili radnu površinu. Uredan i organiziran prostor potiče pravilnije sjedenje.

Stolica

Vaše dijete provodi velik dio dana za stolom, prvo za školskom klupom, a onda i kod kuće. Puno sjedenja negativno utječe na posturu djeteta. Zato obratite pažnju u kakvom je položaju vaše dijete dok je za knjigom i uči.
Napravite radnu
površinu kojoj će se
dijete s osmijehom
vraćati svaki dan.

Sve pod 90
stupnjeva

Pravila dobrog pozicioniranja je lako zapamtiti. Laktovi, kukovi, koljena i stopala moraju biti pod pravim kutom, 90 stupnjeva. Taj položaj je najprirodniji jer se opterećenje podjednako prenosi na sve dijelove tijela.

Kako namjestiti
visinu stolice

Vaši klinci se nalaze u periodu života kada brzo rastu. Poželjno je kupiti stolac čija se visina prilagođava s djetetovim rastom.

Pri namještanju stolice obratite pažnju na položaj ramena i laktova. Ako djetetova ramena nisu opuštena, nego su podignuta ili čudno položena, to je znak da je stolica prenisko. Ako se ono previše naginje nad stol, to je znak da je stolica previsoko.

Idealna visina stolice najlakše se prepozna po položaju laktova. Ispravno je kada su pod pravim kutom. Visinu ćete prilagoditi dok ne postignete gore opisani ispravni položaj laktova.

Ne zanemarite udobnost

Tko može satima učiti na neudobnom stolcu? Teško je zagrijati stolicu na kojoj se stalno vrpoljiš. Zato ona mora biti udobna. Istina, ne toliko udobna da se klinci uspavaju. Pazite da nasloni za ruke podržavaju ispravni položaj laktova. Bolje stolice dopuštaju i korekciju sjedišta
Nagnite ga malo prema dolje i odmah ćete dobiti zdraviji položaj donjeg dijela leđa, odnosno cijele kralježnice. Naslon bi trebao biti prilagođen leđima djeteta. Mora pružati potporu kralježnici i omogućavati slobodno kretanje ruku i ramena.

Što ako dijete ne uči za stolom

Djeca često vole uzeti knjigu sa stola i baciti se na krevet. Jako vole učiti ležećki. Što je posve u redu. Veći dio dana su u školi i to vrijeme uglavnom “presjede“. Kod kuće je malo opuštanja i promjene dobro došlo.

Na krevetu

Kad se prebace na krevet, neka legnu na trbuh, a ne na leđa. Bolje da uče potrbuške, nego pogrbljeni nad stolom satima.

Na kauču

Ako uče sjedećki na krevetu, kauču ili fotelji, najbolje je da sjednu u turski sjed. Neka sjednu sasvim do zida ili naslona, leđima i glavom potpuno uz podlogu. Jastučić iza donjeg dijela leđa dodatno će rasteretiti kralježnicu i dati joj potporu.

Fizička aktivnost

I naravno, fizička aktivnost je uvijek ključ pravilnog držanja. Vježbanje, trčanje, skakanje, igranje razbuđuju djetetovo tijelo i duh. Utječu na pravilan razvoj tijela i uma. Omogućavaju bolju koncentraciju, pamćenje i ocjene u školi.
Imajte na umu da bi dijete najmanje dva sata dnevno trebalo biti u pokretu. Sada će puno više sjediti za stolom nego prije, ali će im se otvoriti i mnoge mogućnosti sa sportskim aktivnostima u školi.

Moći će birati razne sportove u školi. Neka to iskoriste i nađu fizičku aktivnost koja im najviše odgovara i koja ih veseli, bilo to jednostavno loptanje ili gumi-gumi.

Na kraju, dajte da se igraju, trče i skaču na svježem zraku. Nakon sati provedenih u školi to je ono što im najviše treba. To je “hrana“ za mozak i tijelo.

Motivacija je najbitnija – sigurno postoji neki oblik aktivnosti koji ih posebno privlači, samo ga morate pronaći. Zajedno.

Pitajte našeg stručnjaka

Poliklinika za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju s fizikalnom terapijom, ortopediju i traumatologiju, pedijatriju i kliničku radiologiju - UZV dijagnostiku.

Kuniščak 1a, 10000 Zagreb
T: +385 1 6473800
M: +385 91 4109002
E: info@fattorini.hr

OIB: 50986747272
MBS: 081184606
Banka: Zagrebačka banka
IBAN: HR552360000112714198

Društvo upisano u registar trgovačkog suda u Zagrebu Članovi društva: Matija Žutelija Fattorini, Renzo Fattorini

x

Pitajte našeg stručnjaka

Suglasnost za korištenje podataka:

6 + 14 =