Marame i klokanice — da ili ne? Kako ispravno koristiti nosiljke za bebe

Najbolji izbor za svakodnevne šetnje su kolica za bebe. Ležanje u košari od kolica bebama pruža mogućnost pokretanja i potiče rani motorički razvoj. Naravno, u dnevnim aktivnostima postoje trenuci kada je to neizvedivo. Živite u zgradi bez lifta, vodite starije dijete u vrtić ili želite skoknuti do dućana po neku sitnicu. Tada vam se nosiljke za bebe nameću kao idealno rješenje.
Ima puno različitih vrsta i modela. Kako znati koja je najbolja za vas i vašu bebu? Kako biti siguran da je pravilno koristite? Pripremili smo za vas mali vodič kroz sve što trebate znati o nosiljkama.

Bliskost s bebom je neprocjenjiva

Sreća, ponos, ljubav, sve te silne emocije preplave svaku majku kada prvi put zagrli novorođenu bebu. A bebi je kontakt s majkom neprocjenjiv. Vaša blizina je umiruje i tješi. Pravilnim nošenjem djeteta pomažete razvoju njegovog tijela i pokreta, ali i psihološkom razvoju. Nosiljke vam omogućavaju veću bliskost s djetetom nego kolica, kao i veću slobodu kretanja kad trebate slobodne ruke za svakodnevne poslove. No, jesu li one predobre da bi bile istinite? Ovisi od nosiljke do nosiljke. Kao i u svemu, i ovdje treba imati mjeru. Imajte na umu da je kod tromjesečne bebe reakcija
uspravljanja tijela u nivou ramenog obruča. U toj životnoj dobi marame su bolji izbor jer je beba polegnuta, u fetalnom položaju kao kod dojenja. To je položaj u kojem nema opterećenja na kralješnicu. U drugom tromjesečju bebinog života, kada je beba veća i čvršća, može se koristiti i klasična klokanica, odnosno položaj u kojem beba sjedi. Svakom slobodnom prilikom sjetite se jednom rukom podignuti bebu bliže sebi. Na taj način aktivirate zdjelicu i rasterećujete kralješnicu. Smanjuje se pritisak na donji dio trupa, a držanje tijela bebe se poboljšava.

Udobnost i vama i bebi

Još jedno važno pitanje je prati li nosiljka vašu i djetetovu građu. Bebe se jako brzo razvijaju, njihova tjelesna težina se stalno mijenja. Zato je jako bitno imati nosiljku koja se može prilagoditi brzim promjenama i uvijek ostati jednako udobna za korištenje. Ona ne smije
biti previše stegnuta, ali ni prelabava. Bez brige, nakon nekog vremena ćete
moći sami prosuditi idealnu čvrstoću, koja odgovara i vama i bebi. Vi najbolje osjećate kada je beba zadovoljna. Ako je udobno i vama onda ste na pravom putu.

Kako koristiti nosiljke

Visinu nosiljke je lako namjestiti. Bebina glavica mora biti dovoljno visoko da joj možete dati pusu. Pazite da joj glava ne pada prenisko. Bradica ne smije biti prilijepljena za bebina prsa. Trebala bi biti odmaknuta barem za prst ili dva. Također, bebini dišni putevi u svakom trenutku moraju biti slobodni i otkriveni. Bebino lice vam uvijek mora biti vidljivo, usta i nos pogotovo. Nikada ih nemojte prekrivati tkaninom.

Kada krenuti s nosiljkama?

Prije kupovine nosiljke dobro provjerite za koju je dob namijenjena – ne daju sve nosiljke jednaku podršku bebinoj glavi i kralješnici. Posebno ne preporučujemo nošenje beba u maramama ili klokanicama u novorođenačkoj dobi. Kao što smo već ranije napomenuli, vaša beba nakon rođenja nema kontrolu glave i leđa. Za to trebaju mjeseci rasta i razvoja.

Marame su najbolji izbor za nošenje kada vaša beba navrši mjesec dana života. Imitiraju položaj u koji se dijete namješta kada doji i majčina blizina ga umiruje. Kralješnica nije u položaju opterećenja. Kada nosite bebu pazite da se ne izvija i pružite potporu glavici. Glavica ne smije visiti prema straga, neka je bradica više prema prsima bebe. Uvijek treba paziti da su dišni putevi

slobodni. Ali imajte na umu da nošenje u marami treba biti u kratkim vremenskim periodima. Jer odmor koji je važan da bi beba napredovala postiže se spavanjem u kolijevci ili krevetiću. Oko petog odnosno šestog mjeseca života trup postaje čvršći i beba može biti kratki period vremena u klasičnoj klokanici.

Naglasak je na kratkom periodu vremena. Imajte na umu da svi mišići koji kontroliraju leđa i daju stabilnost kralješnici još nisu dovoljno čvrsti za dugi boravak u sjedećem položaju. Mali podsjetnik, tek kada beba može samostalno zauzeti sjedeći položaj ulazimo u sigurnu zonu bezbrižnog sjedenja u nosiljci.

Kada je bolje ne koristiti nosiljku?

Izbjegavajte nosiljke tijekom sportskih aktivnosti. Svakako izbjegavajte trčanje dok nosite bebu na prsima. Nemojte koristiti nosiljke pri vožnji bicikla. Za veću djecu postoje sjedalice specijalizirane za bicikl, što je najsigurnije rješenje za takav način kretanja.
Ne preporučuje se da ležite s bebom u nosiljci – kad legnete, izvadite je iz nosiljke. Ako je pritom okrenete u potrbušni položaj, bit će najzadovoljnija. Prilikom sagibanja najbolje je raditi čučanj i pregibanje u koljenima. Takvo saginjanje je zdravije za vašu kralješnicu, a dijete ostaje u idealnom položaju.

Koje sve vrste nosiljki postoje

Izbor modela, proizvođača i materijala nosiljki je ogroman. Klokanica, marama, Sling, Mei Tai… Kako znati koja je najbolja za vašu bebu? Pogledat ćemo izbliza dva najpopularnija modela, marame i klokanice.

Marama

Marame su najjednostavniji oblik nosiljki za bebe, iako vam se njihovo motanje ne čini jednostavnim. Najveća prednost ovih nosiljki je što možete staviti dijete u različite položaje.

Kada krenuti s maramama

Marame možete koristiti u prvim mjesecima djetetova života. Bebu postavite poprečno na prsa, okrenutu prema sebi kao kod položaja za dojenje. Marame se lako mogu prilagoditi rastu
vaše bebe. Sa svakim novim motanjem ona se prilagođava obliku bebinog tijela pa ju možete koristiti dokle god vam beba ne postane prenemirna – i preteška.

Kako koristiti marame

Marame se sastoje od niza platna koje morate znati pravilno i sigurno zavezati oko sebe. Gdje ide koji čvor, koliko čvrsto ga morate zategnuti? To može biti dosta zbunjujuće. Bilo bi dobro potražiti pomoć nekoga tko ima iskustva u njihovom vezanju. Uvijek je dobro imati još jedan par ruku da vam pomogne dok sasvim ne savladate motanje. Kao u svemu, nakon prvih nekoliko puta će vam ući u
naviku. Kod marama je najvažnije pratiti upute proizvođača pri vezanju, paziti da je ne vežete ni prelabavo ni prečvrsto i da tkanina nikad ne prekriva bebine dišne puteve. Bitno je namjestiti dijete prema pravilima koje smo naveli, ali jednako je bitno i da ne zaboravite na sebe. Pri asimetričnom nošenju pazite da ne opterećujete leđa kako bi korištenje marame bilo lijepo iskustvo i bebi i vama.

Marama, Mei Tai, Sling – koja je razlika?

Postoje razne vrste platnenih nosiljki koje djeluju kao marame, ali se razlikuju po načinu vezanja i korištenja. Sling je malo drukčiji oblik marame. Sadrži dva metalna prstena koja vam pomažu namjestiti dijete i pričvrstiti maramu oko sebe. Tkanina je kraća, brže se stavlja i zahtijeva manje vezanja pa je dobar
izbor ako vam se obične marame čine kao previše posla. Mei Tai je mješavina marame i kompaktne nosiljke, a koristi se isključivo za bebe koje mogu samostalno kontrolirati svoje vratne mišiće. Također, postoje marame od raznih materijala koji se razlikuju po mekoći, elastičnosti i rastezljivosti.

Marama ili kolica?

Ove nosiljke su vrlo ekonomičan i praktičan dodatak nošenju bebe uz kolica. Dodatak, ne potpuna zamjena.
Beba ipak u ležećem položaju u kolicima ima veću udobnost i slobodu pokreta, što je bolje za njen razvoj.

Klokanice

Kada krenuti s klokanicom

Motorički razvoj bebe je jako bitan. Važno je napomenuti da se svaka beba razvija svojim ritmom. Kada se odlučujete za klokanicu, morate o svemu voditi računa. Kontrola kralješnice, odnosno reakcija uspravljanja trupa u prosjeku završava oko devetog mjeseca života.
Tada većina beba može samostalno posjedati i kreće prema puzanju. Mišići koji su bitni za stabilnost kralješnice su dovoljno čvrsti za nošenje u klokanici. Ali nažalost, u tom periodu bebe su preteške i ne vole dugo biti u istom položaju.

Mogu li klokanicu koristiti ranije?

Klokanicu možete nositi i prije uspravljanja djetetove kralješnice. No, u tom slučaju što češće rukom pružajte potporu zdjelici i aktivirajte trup. To će rasteretiti donji dio bebinih leđa. Bez potpore, beba je potpuno opuštena,
najčešće u istom asimetričnom položaju. Naš savjet – budite umjereni. Osobito što su bebe manje. Otprilike kada beba propuže, više nećete morati toliko brinuti i paziti o njenom položaju u klokanici.

Na što treba paziti

Imajte na umu da beba u nosiljci ne može samostalno mijenjati položaj. Naravno, što je starija to glasnije može izraziti svoje nezadovoljstvo. Probajte zamisliti sebe u nekoj gigantskoj klokanici, gdje vam ruke i noge vise, a trup nema točku
uporišta. Ne zvuči ugodno, zar ne? Zato izmjenjujte položaje u kojima je nosite, dajte potporu trupu, rasteretite kralješnicu. Kada postane nezadovoljna položite je u kolica ili najbolje, omogućite da se samostalno kreće.

Klokanica – da ili ne?

Kod klokanica je najbitnije imati mjeru. Ako se odlučite na klokanicu, vodite računa o dobi djeteta. Kada su manji rukom aktivirajte trup, pružajte potporu kad god možete, često mijenjajte položaj
i budite umjereni. Ništa se neće dogoditi ako vam stvarno trebaju slobodne ruke i nosite dijete u klokanici – povremeno i kratkotrajno.

Imamo li razloga za brigu?

Nanizali smo mnogo upozorenja zbog kojih počinjete sumnjati trebate li uopće stavljati bebu u nosiljke. Ako se pridržavate naših savjeta, kao i uputa proizvođača o korištenju nosiljki, možete biti mirni. Nosiljke mogu uvelike olakšati
vaš život i nema potrebe da ih počnete izbjegavati u širokom luku. S dobrim pozicioniranjem bebe i razumnim korištenjem nosiljki, možete bez brige uživati u bebinoj toplini na prsima i slobodi u vašim zaposlenim rukama.

Pitajte našeg stručnjaka

Poliklinika za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju s fizikalnom terapijom, ortopediju i traumatologiju, pedijatriju i kliničku radiologiju - UZV dijagnostiku.

Kuniščak 1a, 10000 Zagreb
T: +385 1 6473800
M: +385 91 4109002
E: info@fattorini.hr

OIB: 50986747272
MBS: 081184606
Banka: Zagrebačka banka
IBAN: HR552360000112714198

Društvo upisano u registar trgovačkog suda u Zagrebu Članovi društva: Matija Žutelija Fattorini, Renzo Fattorini

x

Pitajte našeg stručnjaka

Suglasnost za korištenje podataka:

6 + 10 =