SKOLIOZA — što svaki roditelj treba znati o najčešćem deformitetu kralježnice

Promatrate vaše dijete i brine vas držanje tijela. Primjećujete da je rame povišeno ili vam se čini da linija struka nije jednaka.

Je li to zabrinjavajuće? Treba li vaše dijete pregled liječnika? Ima li skoliozu?!

Čitate, informirate se i brige samo rastu.

Krenimo redom….

Što je skolioza?

Skolioza je najčešća deformacija kralježnice i dolazi od grčke riječi skoliosis što u prijevodu znači savijanje. Kralježnica se sastoji od puno malih kostiju pravokutnog oblika koje se nalaze u središnjem dijelu tijela tako da spajaju glavu sa zdjelicom. Skolioza nastaje kada se kralježnica savija u stranu i može imati izgled poput slova „C“ ili „S“. Osim toga kralješci se rotiraju ili zaokreću i povlače rebra tako da nastaje složeni deformitet u tri ravnine.

Društvo za istraživanje skolioze (engl. Scoliosis Research Society) definira skoliozu kao postranično iskrivljenje kralježnice od 10 i više stupnjeva promatrano u frontalnoj ravnini.

Zašto skolioza nastaje?

Uzrok skolioze, u više od 80% slučajeva, je nepoznat. Kažemo da je to idiopatska (nepoznatog uzroka) skolioza. Ovisno o dobi djeteta kada nastaje razlikujemo infantilnu (od 0.-3. godine života), juvenilnu (od 3.-10. godine života) i adolescentnu (iza 10. godine života) idiopatsku skoliozu.

Upravo adolescentna idiopatska skolioza je najčešći oblik idiopatske skolioze. Češće se javlja kod djevojčica i postoji obiteljska sklonost prema nastanku bolesti.

POJAVNOST SKOLIOZE JE 1-3%. MEĐUTIM SVEGA 3-5 DJECE NA 1000 PROMATRANIH RAZVITI ĆE TEŽI OBLIK SKOLIOZE KOJI ZAHTIJEVA LIJEČENJE ORTOZOM (STEZNIKOM).

U određenim slučajevima uzrok nastanka skolioze je dobro poznat. Skolioze mogu biti kongenitalne i one su prisutne od rođenja bebe. Nastaju kao rezultat poremećaja u ranoj fazi razvoja kralježnice. Neuromišićne skolioze su posljedica raznih bolesti koje zahvaćaju središnji i periferni živčani sustav ili nastaju zbog bolesti mišića. Skolioza može biti prisutna kod velikog broja genetskih bolesti. Također može nastati kao posljedica traume ili tumora.

Najčešće se radi o adolescentnim idiopatskim skoliozama, a uzrok nastanka bolesti je nepoznat.

Kako možete prepoznati da se radi o skoliozi?

Skolioza može zahvaćati samo grudnu ili samo slabinsku kralježnicu. Naravno, skoliotična krivina može biti istovremeno prisutna na grudnoj i lumbalnoj kralježnici. Izgled tijela ovisi o dijelu kralježnice koji je zahvaćen.

Razlika u visini lijeve i desne strane tijela može se primijetiti kada dijete napravi pretklon

Najčešći znakovi i simptomi su:

 • nejednakost u položaju i visini ramena (jedno rame je više položeno)
 • glava nije u sredini tijela, odnosno glava ne prati liniju kralježnice
 • vidljiva je razlika u položaju i visini kukova
 • asimetrija u položaju i visini lopatica (jedna lopatica je položena više i odignuta je od leđa)
 • kada dijete stoji ruke nisu jednako položene uz tijelo, primjetna je razlika u dužini ruku
 • kada se dijete nagne prema naprijed vidljiva je razlika u visini lijeve i desne strane tijela, jedna strana je izbočenija

Treba imati na umu da svi ovi simptomi mogu biti odraz neke druge bolesti ili deformiteta kralježnice, upale ili ozljede. Ako primijetite neki od navedenih simptoma savjetujemo pregled vašeg pedijatra ili liječnika obiteljske medicine.

Skolioza —
pregled i dijagnoza

Tijekom rasta i razvoja svako dijete je uključeno u redovite sistematske preglede kod pedijatra, a kasnije kod liječnika obiteljske medicine. Isto tako sva školska djeca su obuhvaćena redovitim pregledima koji služe ranom prepoznavanju deformiteta kralježnice.

Jako je važno rano prepoznati skoliozu i na vrijeme započeti s liječenjem. Tako možemo zaustaviti napredovanje skolioze i potrebu za operativnim liječenjem.

Kada se skolioza otkrije ili postoji sumnja na bolest, dijete se upućuje na pregled liječniku specijalisti koji se bavi liječenjem deformiteta kralježnice (dječji ortoped ili dječji fizijatar).

Na pregledu liječnik uzima detaljne podatke o bolestima koje se javljaju unutar obitelji i o dosadašnjim bolestima djeteta. Pregled započinje procjenom ritma hoda i promatranjem držanja tijela. Napravi se test pretklona (Adamsov test) pri čemu tražimo da se dijete nagne trupom prema naprijed. Važno je pravilno izvođenje testa pri čemu stopala trebaju biti u ravnini, a koljena ispružena. Mjerimo veličinu asimetrije tijela (rebreni gibus) napravom koju zovemo skoliometar. Pregled završavamo procjenom mišićnog tonusa, ravnotežnih reakcija, grube motorne snage i ispitivanjem tetivnih i trbušnih refleksa. Kod jače izražene deformacije dijete se upućuje na radiološko snimanje kralježnice.

Pregledom i rendgenskom snimkom kralježnice određujemo:
 

 • izgled zakrivljenosti kralježnice („S“ ili „C“ oblik krivine)
 • koji dio kralježnice zahvaća krivina (gornji dio ili grudnu, donji dio ili slabinsku, ili obje grudnu i slabinsku kralježnicu)
 • smjer krivine kralježnice (ide li skoliotična krivina udesno ili ulijevo, npr. desna grudna ili lijeva slabinska skolioza ili istovremeno desna grudna i lijeva slabinska skolioza)
 • stupanj krivine mjerimo kutom po Cobbu (to je kut zakrivljenosti koji se mjeri na radiološkoj snimci kralježnice)
 • koštanu zrelost metodom po Risseru (okoštavanje bočne kosti zdjelice – govori nam o potencijalu rasta djeteta u visinu)

Kut po Cobb-u i koštana zrelost nam pomažu u odluci o vrsti liječenja.

Skolioza —
liječenje

Na temelju pregleda i kliničke slike priprema se plan liječenja. Blage skolioze najčešće trebaju redovito praćenje djeteta u periodu intenzivnog rasta i razvoja. Savjetujemo da dijete bude fizički aktivno, potičemo redovito bavljenje sportovima barem 3-4 puta tjedno.

Medicinske vježbe —
skolioza specifične vježbe

Skolioza specifične vježbe, vježbe po Schrothu

Znanstvena istraživanja su pokazala da vježbe pomažu kod liječenja skolioze. Osim toga, od velike su važnosti kod bolne skolioze. Skolioza specifične vježbe mogu biti jedini oblik liječenja ili se primjenjuju uz nošenje steznika (ortoze). Najpoznatije su vježbe po Katarini Schroth. Vježbe su posebno prilagođene svakom djetetu ovisno o medicinskoj i fizioterapeutskoj procjeni. Temelje se na postizanju najbolje moguće posture tijela putem kontrakcije mišića. Pritom je važno istezanje, derotacija trupa, uz istovremeno kontrolirane vježbe disanja. Schroth vježbe zahtijevaju motivaciju, aktivno sudjelovanje djeteta i rijetko se mogu primijeniti kod djece mlađe od 12 godina.

Skolioza specifične vježbe, vježbe po Schrothu

U ranoj dobi primjenjujemo vježbe po Vojti uz vježbe istezanja. Postavljanjem djeteta u položaj i pritiskom na određene točke na tijelu aktiviramo mišiće trupa i postižemo ispružanje mišića uz kralježnicu. Terapiju provodi roditelj uz edukaciju i praćenje fizioterapeuta.

Često se preporučaju vježbe za korekciju držanja tijela, simetrične vježbe jačanja niskog intenziteta uz vježbe istezanja, kao što su joga ili pilates. Treba istaknuti da nije dokazana učinkovitost takvih vježbi u liječenju skolioze.

Ortoza (steznik)

Ortoze primjenjujemo u liječenju kada je stupanj skolioze mjeren kutom po Cobbu iznad 20°, a dijete je u fazi intenzivnog rasta ili je došlo do pogoršanja skolioze.

Najčešće se primjenjuju ortoze koje obuhvaćaju grudnu, slabinsku i trtičnu kralježnicu. Važan je trouporišni mehanizam i jastučić koji vrši pritisak na vrh krivine skolioze. Adolescenti nerado nose ortoze i psihološki utjecaj ortoze u osjetljivom periodu odrastanja sigurno nije pozitivan. Potrebno je objasniti zašto nam je važno nošenje ortoze i precizno odrediti period trajanja liječenja. Da bi liječenje bilo uspješno ortozu je potrebno nositi barem 18 h tijekom 24 sata.

Nošenjem ortoze možemo spriječiti pogoršanje skolioze. Vrijeme provedeno u ortozi značajno doprinosi uspjehu liječenja.

Operativno liječenje

Postoje skolioze koje se pogoršavaju usprkos liječenju ortozom i specifičnim medicinskim vježbama. Ponekad skoliozu otkrijemo kasno i već na prvom pregledu stupanj krivine skolioze premašuje 45°-50°. Upravo takve skolioze zahtijevaju operativno liječenje. Zašto je potrebna operacija kralježnice? Bez obzira što je rast kralježnice gotov i dalje dolazi do pogoršanja. Ono je postupno, otprilike 1° godišnje, ali s vremenom deformitet postaje velik i može ugroziti rad pluća i srca. Cilj operativnog liječenja jest zaustaviti napredovanje skolioze, popraviti već postojeći deformitet i poboljšati fizički izgled bolesnika.

Skolioza —
pet važnih stvari koje trebamo upamtiti

Ključ uspjeha u liječenju skolioze jest rano otkrivanje

Skolioza —
pet važnih stvari koje trebamo upamtiti

Ključ uspjeha u liječenju skolioze jest rano otkrivanje

Ako se skolioza otkrije prije naglog rasta djeteta u većini slučajeva može se spriječiti, odnosno zaustaviti napredovanje. Pravodobnim uključivanjem u skolioza specifične vježbe ili nošenjem ortoze uspješno se kontrolira skolioza u osjetljivom periodu rasta i razvoja.

Uzrok adolescente idiopatske skolioze je nepoznat

Roditelji se pitaju jesu li mogli nešto napraviti da spriječe nastanak skolioze. Usprkos brojnim istraživanjima još ne znamo uzrok skolioze, niti što možemo poduzeti da spriječimo razvoj bolesti.

Često nas roditelji pitaju je li loše držanje ili nošenje teških školskih torbi potaknulo razvoj djetetove skolioze. Iako mogu biti povezani s drugim tegobama kralježnice, sigurno znamo da nisu uzrok skolioze.

Ništa što su roditelji napravili ili što su propustili učiniti ne dovodi do nastanka bolesti.

Postoji obiteljska sklonost prema razvoju skolioze

Kada pitamo roditelje za pojavnost skolioze unutar obitelji često čujemo negativan odgovor.

Vrlo je vjerojatno da je netko u obitelji ipak imao skoliozu, ali blagi deformiteti kralježnice ostaju neprepoznati. Naravno, to ne isključuje mogućnost da je dijete prvo u obitelji s dijagnozom skolioze.

Skolioza specifične vježbe — prvi korak u liječenju skolioze

Kod blagih oblika skolioze preporučamo sportsku aktivnost nekoliko puta tjedno. Svaki sport koji dijete prihvaća jednako je dobar.

Kod jačih deformiteta preporučaju se skolioza specifične vježbe koje se provode individualno. Najpoznatija škola je po Katarini Schroth. Dijete uči vježbe uz fizioterapeuta i kasnije ih samostalno provodi kod kuće. Znanstvena istraživanja su pokazala njihovu učinkovitost.

Za uspjeh je važno redovito provođenje.

Mali dio bolesnika sa skoliozom zahtijeva liječenje ortozom

Često u praksi susrećemo roditelje i djecu koji misle da dijagnoza skolioze odmah zahtijeva liječenje ortozom.

Samo manji dio djece – oko 30% trebati će nositi ortozu. Vrlo mali broj djece – oko 10%- trebati će operativno liječenje.

Ako vaše dijete ima skoliozu nemojte biti preplašeni i zabrinuti. Kada se dijagnoza postavi na vrijeme liječenje je vrlo uspješno. Nošenjem ortoze i provođenjem specifičnih vježbi u većini slučajeva možemo zaustaviti napredovanje bolesti. Čak i sa cjelodnevnim nošenjem ortoze djeca nisu ograničena i mogu sudjelovati u svim dnevnim aktivnostima.

Pitajte našeg stručnjaka

Poliklinika za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju s fizikalnom terapijom, ortopediju i traumatologiju, pedijatriju i kliničku radiologiju - UZV dijagnostiku.

Kuniščak 1a, 10000 Zagreb
T: +385 1 6473800
M: +385 91 4109002
E: info@fattorini.hr

OIB: 50986747272
MBS: 081184606
Banka: Zagrebačka banka
IBAN: HR552360000112714198

Društvo upisano u registar trgovačkog suda u Zagrebu Članovi društva: Matija Žutelija Fattorini, Renzo Fattorini

x

Pitajte našeg stručnjaka

Suglasnost za korištenje podataka:

6 + 10 =